DAG 3 LA COUPOLE


Laatste dag.
Dus Henk weer wakker geschreeuwd en gaan 'schaften' bij het ontbijtbuffet. En wie kom ik daar tegen? De dubbelganger van mijn eigen zus Janneke!


Op 't gras voor het hotel waren wielrenners in de weer. Ze namen die fietsen gewoon mee hun kamer op!Tis onze laatste dag - op de weg terug naar huis hadden we last-but-NOT-least een heel speciale bunker op het programma: La Coupole.Dit is een bunker zoals in een James Bondfilm. Uitgehakt in de rotsen en bedoeld als ondergrondse fabriek van V2 raketten.
Na montage werden de raketten naar buiten geduwd en afgeschoten richting Engeland. De bunker is nagenoeg klaar, maar gelukkig werd deze streek rond Calais net op tijd bevrijd. Er is geen raket afgeschoten!Deze tunnel is gemaakt om complete treinen naar binnen te kunnen laten rijden.KILOMETERS lang! (totaal 7 km aan gangen) en in enkele maanden ontworpen- en gebouwd. Ik denk dat hier heel wat slavenarbeid te betreuren is...Dit is een zijbeuk in aanbouw: men maakte betonnen wanden om de krijtrotsen heen en hakte die rotsen later weg. Er is heftig gebombardeerd maar het werk ging gewoon door. Ben blij dat ik er niet bij betrokken ben geweest!Gang verder en dieper de berg in....
We gingen zelfs met een lift naar boven / beneden.
Er was een tentoonstelling over de bouw en de dwangarbeiders, en over Wernher von Braun, de raketgeleerde die later nogal omarmd werd door de Amerikanen... en voor hun de maanraketten bouwde.

Some people are more equal than others....

Het was een mooie reis waar we veel gezien en geleerd hebben!En wat neem je mee voor je moeder als je in Frankrijk bent geweest?Parfum!

 

 

 


dag 1   dag 2   dag 3Geschiedenisreizen:
- Battle of the Bulge Ardennen Offensief
- D-day stranden in Normandie
- Bij ons op de dijk: keep-them-rolling/
- U-boot in Laboe bij Kiel
- La-coupole V2 bunker
- Tankmuseum in Munster, Duitsland