DAG 2 Bezoek aan de D-day stranden
Landing beaches Omaha Sword Saint-mre-Eglise Arromanches
Henk lag in de kamer naast ons MAAR hij was zijn wekker vergeten.

Dus....
Henk?
Henkie??

HEEEENNNNNKKK !!!!En daar is zijn Henkhoofd!
Lekker geslapen vriend?
Dan gaan we eerst effe schaften bij het ontbijtbuffet!Het leuke van rondrijden in Frankrijk: Je ziet nog eens wat!
Du vin, du Boursin et ... ??Du Page!Als eerste kwamen we bij een museum over de inname van een strategisch belangrijke brug. Men vloog er geruisloos heen met zweefvliegtuigen, overmeesterde de Duitsers en hield de brug bezet totdat de hoofdmacht via de stranden aankwam.Krijgslist: men gebruikte poppetjes aan parachutes: in het donker zijn die niet van echte soldaten te onderscheiden!Voor mijn verzameling kitscheriger sneeuwbollen vond ik nog een fraai exemplaar!Na het bezoek aan dit museum in Caen besloten we langs de kustlijn westwaarts te rijden. De landingen voltrokken zich over een afstand van ca 100 kilometer: er was dus zat te zien zoals tanks....En bunkers.
Op de achtergrond in zee de caissons (betonnen afzinkbakken) van een van de twee kunstmatige havens die in 1944 werden aangelegd.Saint-mre-Eglise
En dan de Eglise zelf: hier bleef in de oorlog een parachutist aan de toren hangen - en als je goed kijkt: hij hangt er nog steeds!
De man deed alsof hij dood was en overleefde de oorlog :-)Hier is een museum over de luchtlandingen, met name over het '101-airborne' regiment.Enne Henk, blond-met-blauwe-ogen: deze vaandels van het 82th 'All American' en het 101st 'Screaming Eagles' staat hem tch beter!Na deze musea besloten we nog wat langs de landingsstranden af te zakken.
Dit is Pointe du Hoc, een zwaarverdedigde hooggelegen landpunt met uitzicht (lees schootsveld) over vele kilometers strand.Alvorens dat men hier landde werd er zwaar gebombardeerd: het leek wel een gatenkaas. Wt een kuilen: meer dan 3 meter diep!De kust is hoog en steil, het prikkeldraad zit er zelfs nog. Toch besloot men het aan te vallen waarbij militairen dus tegen deze steile rotsen opklommen.Henk kroop in deze bunkers en maakte licht door met zijn fototoestel te flitsen.... wat het meisje op de foto hierboven ERGGGG interessant en stoer vond. (ze zei het tegen haar moeder en ik hoorde dat ;-) )Men had overigens wel werk gemaakt van de wegwijs borden: Prima geregeld!Deze Nazi-gun was een van de vier kanonnen van de 'Batterie de Longues-sur-mere'.Het zijn de enige bunkers waar de originele kanonnen nog inzitten....Ja HENK!!
Dt krijg je ervan als je te hard gaat stampen op het dak van zo'n bunker!
(kiek dan toch ok uut jong)

Men donderde ook hier enkele duizenden tonnen bommen op - maar zonder resultaat. Uiteindelijk heeft een Amerikaans slagschip deze bunkers kapot  geschoten.De kanonnen stonden circa 500 meter van de kustlijn....Bij de kustlijn stond de uitkijk / vuurleidingbunkerRedelijk bom-bestendig!
En KLIK op de foto :-)In de verte: de kunstmatige haven van Arromanches


 

 dag 1   dag 2   dag 3Ongebruikte foto's:

 
   
Vogeltjes in een kast op een kanon :-)
Dat is toch het toppunt van vreedzaamheid!